“Altijd als ik jullie blogs lees denk ik dat ik niet goed genoeg ben. En dan hoeft het voor mij niet meer.”

Ik snap dat je onze blogs zo kunt lezen. Dat je het gevoel krijgt dat er nog van alles ‘moet’ gebeuren voordat….. Je kan genieten, je die leuke baan krijgt, of die leuke partner.

Maar dat is niet wat wij bedoelen. Je bent sowieso goed zoals je nu bent. Je bent tot hier gekomen met al je gave’s, beperkingen, talenten en overtuigingen. Dat is voor bijna iedereen al heel bijzonder. Iedereen heeft een verhaal, een puzzel om zijn of haar nek. En met die puzzel moet je verder. Hoe fijn is het als je die puzzelstukjes op zijn plaats kunt laten vallen door ‘niets’ te doen. Door ervan uit te gaan dat je goed bent zoals je nu bent. Zucht even diep en zeg:

Hè, hè….wat een toestand. Doe dit minstens 3 maal en voel de ontspanning in je lichaam. Voel hoeveel makkelijker je op deze manier tegen je puzzel aan kunt kijken. Die puzzel is oké en je legt een stukje op zijn plaats als jij er aan toe bent. En als je niet nu meteen het volgende stukje vindt dan is er misschien nog iets anders nodig voordat het je wel lukt. Tegenwoordig heeft iedereen het over weerstand als je niet meteen je volgende puzzelstukje op zijn plaats kan leggen. Alsof het altijd zo simpel is om het precies passend te krijgen en dat als het je niet lukt je beter gewoon je best moet doen en anders moet je niet zeuren.

Dit is hoe wij het zien. Weerstand is niet altijd dat je bang bent voor het nieuwe en je er dus maar met wilskracht doorheen moet buffelen als je wat wilt bereiken. Nee, weerstand is loslaten van het oude zodat er ruimte ontstaat voor het nieuwe. En dat loslaten daar draait het allemaal om. Soms lukt dat niet omdat je het nog even ‘nodig’ hebt. Vaak is dat wat je los mag laten iets wat je er tot nu toe doorheen geholpen heeft. Je angsten hebben wel degelijk een functie. Pas als je angsten je in de weg staan om nieuwe dingen te ontdekken die je wel graag wilt wordt het tijd om ze los te laten.

En dat is soms best spannend. Tijdens de laatste workshop kwam er iemand binnen die de ruimte heel zwaar vond voelen. En tijdens het voorstelrondje waarin je alleen je naam hoeft te zeggen voelde ze haar hart in haar keel bonzen. Dit had niets met ons of de ruimte te maken maar alles met wat ze straks ging doen. In je hart bevinden zich meer hersencellen dan in je hersenen, dus je hart weet heel goed wat er te gebeuren staat, maar jij nog niet bewust. Het zou ook een reden kunnen zijn om weg te gaan en te zeggen; ‘Nee hoor, dit is niets voor mij. De ruimte voelt niet goed en ik krijg last van mij hart’. Gelukkig voor haarzelf is ze gebleven en tijdens de workshop heeft ze een shift kunnen maken die haar een stuk verder heeft geholpen. Heeft ze gevoeld hoe het is om je niet tegen weerstad te verzetten maar ook om er niet in mee te gaan. Ze bleef in ‘het midden’, precies wat we haar net geleerd hadden.

Ze bleef bij zichzelf en liet het proces zijn gang gaan. Doen door het niets doen. En dat is wat wij je heel graag willen leren. Om Authentiek te zijn hoef je namelijk niets meer te doen, het gaat erom dat je zo min mogelijk doet! Door even ‘niets’ doen creëer je als het ware een helikoptervisie zodat je erboven kan vliegen en voor jezelf kan bepalen wat je nodig hebt. Net zoals een adelaar van boven af de hele omgeving in zich opneemt, zich laat dragen door de thermiek, de warme luchtstromen die opstijgen en daardoor precies op het juiste moment de juiste actie uitvoert en exact krijgt wat hij wilt. Door bijna ‘niets’ te doen, maar wel aanwezig blijven tijdens het proces.

Dit kan ook jij leren tijdens onze workshop Being Autehntic zodat je:

  • Je niet meer aanpast aan je omgeving
  • Niet meer je best doet om leuk gevonden te worden
  • Je niet meer druk maakt om wat een ander over je zegt
  • Niet meer van slag raakt zodra het tegenzit
  • Bij jezelf blijft ‘No matter what’
  • Weet wat jouw weg is en die durft te bewandelen
  • Kunt voelen ten midden van de chaos
  • Niets doet terwijl alles gebeurt wat er moet gebeuren