Wat is je eerste instinctieve reactie? Je springt opzij, toch? Want je weet dat je daarna bent veranderd en niet meer terug kan naar de staat waarin je was. Zo is het ook met een goede opleiding. 

Je begint eraan omdat je een verlangen hebt om iets te veranderen. Misschien in eerste instantie liever je omgeving zodat jij hetzelfde kan blijven en je leven toch leuker wordt. Maar gaandeweg je opleiding kom je erachter dat het enige wat je veranderen kunt is Jezelf. Een ander kun je niet veranderen. Ze kunnen alleen anders op jou reageren omdat jij veranderd bent.

Goed, je bent op het punt dat je er niet meer onderuit kunt en als vanzelf verander je, het voelt goed, je ziet er beter uit en ook je omgeving merkt het op. En dan ineens is daar die vrachtwagen. Het komt met een dondervaart op je af. Je weet: Als ik blijf staan verander ik, als ik wegspring loopt het allemaal met een sisser af.

Nu is de vrachtwagen natuurlijk een metafoor maar zo kan een goede opleiding of therapie wel voelen. Het is soms ‘eng’ om te blijven staan ten midden van al je veranderingen. Je weet wat je achterlaat maar je weet nog niet wat je ervoor in de plaat krijgt. Denk dan aan het verlangen dat je had voordat je begon met je opleiding? Wilde je een ander baan, voor jezelf beginnen of een levenspartner? Allemaal verlangens die alleen worden vervuld als jij de verandering durft door te voeren. Je dromen komen niet uit als je halverwege besluit om terug te willen naar waar je vandaan komt, alleen maar omdat dat je bekend is. Hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten is waanzin!

Je dromen komen uit zodra je het besluit neemt om door de weerstand heen te gaan. En ja, dat is ‘eng’. Omdat het onbekend is waar je precies uitkomt. En maak dan voor jezelf opnieuw de balans. Waar ben je begonnen, wat wilde je graag veranderen? Welke stappen moest je daarvoor doen. Nu ben je ergens halverwege, het voelt alsof je terug wilt, maar is dat ook echt zo. Een mens is geneigd om het verleden te romantiseren. Voel nog even hoe het toen was en wat je verlangen is. En hoeveel stappen je al hebt gemaakt die je geholpen hebben om dichterbij te komen. Wat heb je allemaal al over jezelf geleerd? Heb je jezelf beter leren kennen? Je goede kanten en ook het aandeel dat je hebt gehad in de wat je zo graag veranderen wilt.

Een verhaal uit de praktijk: Vrouw, halverwege de 30 besluit te scheiden. Naast de gebruikelijke rollercoaster van emoties waar ze in belandt komt er ook een innerlijk weten boven: Pas als ik mijn eigen aandeel in dit geheel duidelijk heb verandert er iets. Wil ik ooit een relatie die bij mij past dan moet ik eerst helder hebben wat ik anders ga doen. Want voor dat je het weet heb je een nieuwe relatie, met een andere man, blijkt het dezelfde te zijn in een andere verpakking. Immers, je trekt pas iets beters aan als je jezelf verbetert hebt.

En dat verbeteren betekent diep in jezelf gaan en voelen wat er is. En ja, dan kan er verdriet boven komen, eenzaamheid, boosheid of een gevoel van wanhoop. En als je daarvan schrikt en wegspringt zul je nooit weten hoe je verandert als je blijft staan en het aangaat. Onder verdriet, eenzaamheid, boosheid of wanhoop zit altijd angst. Pas als je je angsten onder ogen ziet en gaat voelen kom je bij het tegenovergestelde uit: Liefde. Liefde voor jezelf en een ander. En soms is dit te moeilijk om het in je eentje te doen. Vraag dan hulp. Als er iets is wat jou een beter mens maakt is het vragen van hulp en er samen naar kijken. Je kunt je blinde vlekken nou eenmaal niet alleen oplossen.

Na de opleiding Being Authentic zijn er verschillende mensen aan het stoeien. Ze zijn in een vaag tussengebied gekomen waarin het aantrekkelijk lijkt om terug te gaan naar waar je vandaan komt en niet goed weten hoe nu verder. Ze voelen weerstand, worden soms ziek. Ze zijn niet meer wie ze waren maar weten ook nog niet waar ze uitkomen. Wij wel, wij staan te juichen en zien van dichtbij hoe goed de methode werkt. Voor ons een groot compliment. De opleiding zorgt voor weerstand! Onze felicitaties aan alle onze deelnemers.

Wil jij ook ook die verandering zodat je rust, ruimte en ontspanning creëert? Wil je een authentiek leven leiden waarin je weet wie je bent en waar je voor staat. Wat je leuk vind en waarin je voor jezelf durft te kiezen zonder schuldgevoel. Ben je bereid om daar dingen voor achter te laten en te kiezen voor de verbeterde JIJ? Wil je leren hoe je eerst voor jezelf zorgt en pas dan voor de ander? Wil je uit de ‘Ja maar’ stand en echt in actie komen? Ben je je eigen ‘smoesjes’ en beperkingen zat?

Kom dan naar de Opleiding Being Authentic.